Over mij

Authenticiteit, gezondheid en relaties vormen de rode draad in mijn leven. Van eerst heel ver weg Afrika willen redden, via gezonde voeding en fysieke zelfzorg, kwam ik een paar jaar geleden op het pad van bewuste ontwikkeling terecht. Dat bracht me terug bij mijn eigen pijn, kwetsbaarheid, kracht en liefde.

                          “Soft front, strong back, wild heart”

Dit motto van Brene Brown vat precies samen waar mijn hart voor klopt:

  • Ik ben eerlijk en kwetsbaar over wat ik voel (soft front)
  • Ik sta voor mijn eigen waarheid (strong back)
  • Ik bent trouw aan de verlangens van mijn hart (wild heart)

Dat lukt natuurlijk bij lange na niet altijd. Maar daar bewust mee oefenen is wat me vervulling geeft. Het herinnert me aan mijn eigen grootsheid. En het geeft waarachtige verbinding met anderen. Twee pijlers die ik graag deel met anderen.

Mijn reis tot nu toe

Ik heb sociale wetenschappen gestudeerd en masters in conflictstudies en humanitaire hulpverlening. Maar werken in oorlogsgebieden kon ik helemaal niet aan. Na een paar jaar ontwikkelingswerk op kantoor wilde ik meer contact met de natuur en deed een opleiding in permacultuur. Ik ging op een biologisch-dynamische tuinderij werken en raakte gefascineerd door gezonde voeding. Eerlijk en puur eten werd een passie: ik wilde daarmee zowel voor mezelf als voor de aarde als geheel zorgen. Daaruit ontstond mijn bedrijf Roos Goes Green (zie hieronder).

Na een paar jaar met veel passie een gezonde foodie te zijn geweest begon ik te merken dat ik voor toegang tot mijn levensenergie niet genoeg had aan alleen groene sapjes drinken. Ik had ook een emotionele en spirituele detox nodig. Dus besloot ik drie jaar geleden om me onder te dompelen in het woonprogramma van trainingscentrum Venwoude. Dagelijks de spot-light op je persoonlijke ontwikkeling. Niet altijd een pretje. Maar wel life-changing.

Lichaamswerk: je lijf is altijd eerlijk

De twee jaar wonen op Venwoude, de bakermat van emotioneel lichaamswerk, hebben m’n blik op mezelf totaal veranderd. Daarvoor ervoer ik mezelf regelmatig als een wanhopig geval dat steeds weer in dezelfde valkuilen stapte. Ik was onzeker, durfde niet te zeggen wat ik vond. Boos worden was sowieso geen optie. En m’n leven was altijd veel te vol omdat ik geen nee kon zeggen.

Dat is er nu allemaal nog steeds. Maar ik heb er ook iets bij: mildheid naar mezelf en weten hoe ik verantwoordelijkheid kan nemen voor mijn gedrag. Ik ken nu het verschil tussen slachtofferschap en met waardigheid kwetsbaar zijn over mijn schaduwkanten. Mezelf daarin kunnen begeleiden is voor mij vrijheid. 

Lichaamswerk heeft me enorm geholpen om de dingen te voelen die ik niet wilde voelen. Waar ik dacht dat ik niet boos kon zijn (veel te bang om de ander te verliezen), bleek ik met een mattenklopper opeens helemaal los te kunnen  gaan. Thank you Osho. Al dat shaken, dansen en schreeuwen heeft een hoop levensenergie in me losgemaakt. 

Via de aandachtsvolle aanraking van de-armouring begon ik nog beter voelen wat m’n lijf me eigenlijk te vertellen had. Een stijve nek bleek een directe spiegel van mijn halsstarrigheid te zijn. En m’n opgezette buik een vat van opgekropte gevoelens. De-armouring bracht voor mij de helende kracht van aanraking samen met betekenis geven aan fysieke sensaties en emotionele gewaarwordingen. Gebeurtenissen uit m’n dagelijks leven koppel ik nu veel beter aan wat er in m’n lijf te voelen is. Pijn en spanningen probeer ik nu als signaal te zien in plaats van als een last waar ik zo snel mogelijk van af moet.

 
Authentieke relaties: geen rozen zonder shit

Ik ging ook naar Venwoude om te oefenen met samenwonen. Ik had toen al een relatie, maar voorzag dat ik mezelf totaal zou verliezen in overmatige aanpassing. Ik woon nu sinds een jaar samen met mijn vriend in Scheveningen. En het gaat! Niet vanzelf natuurlijk. Samenwonen is de ultieme situatie om te oefenen met mezelf in alles laten zien. Ook de jaloezie en drama’s. Geen Roos zonder shit… En daar dan weer verantwoordelijkheid voor nemen. Ongoing practice! Relaties en alles wat je daarin tegenkomt fascineren met eindeloos en in mijn blogs daarover deel ik graag mijn inzichten.  Lees mijn blog over slaapkamergeheimen.

Roosgoesgreen

Naast mijn passie voor lichaamswerk heb ik een eigen bedrijf over gezonde voeding van grond tot mond. Ik ontwerp eetbare tuinen volgens permacultuurprincipes, geef kookworkshops over gezonde voeding en schrijf graag over alles wat ik ontdek over een natuurlijke leefstijl. Ik ben gek op de zee en zwem het hele jaar rond. Ik was m’n haar niet meer met shampoo maar met modder. Ik spoel m’n mond elke ochtend met kokosolie en heb sindsdien geen gaatjes meer. Dat soort dingen. Meer op www.roosgoesgreen.nl!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA